6 oct. 2010

5 mituri despre alcool care te pot UCIDE!!

Legendele urbane legate de alcool pot fi deosebit de periculoase pentru ca in fond sunt doar atat - legende!
5. "Lasa-l sa doarma"

In esenta, ideea e ca atunci cand un prieten e mort de beat, cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci e sa-l arunci in pat si sa-l lasi sa doarma pentru ca isi va reveni miraculos in scurt timp

FALS. Poti sa faci asta doar daca iti doresti sa-l vezi inecat in propria voma. Daca e intins pe spate si incepe sa vomite, bucatile expectorate se vor intoarce in plaman si soarta va fi sinistra - vezi cazul Jimmy Hendrix. Cea mai buna solutie e sa-l asezi pe o parte si sa te asiguri ca ramane asa.

4. Alcoolul iti tine de cald

Cliseul Saint-Bernardului care vine cu butelcuta cu alcool pentru cei ramasi inzapeziti e atat de prezenta in cultura urbana incat n-are rost sa mai intram in detalii.

FALS. Alcoolul nu face altceva decat sa-ti dilate vasele de sange. Caldura ajunge din centrul corpului spre zonele periferice si se ajunge la o falsa senzatie de caldura. In realitate, acest lucru dauneaza grav organismului.

3. Aspirina previne mahmureala

In cautarea sfarsitului perfect pentru o noapte de betie, oamenii au apelat la diverse solutii. Una dintre ele este aspirina. Iei una-doua inainte sa bei si totul va fi bine.

FALS. Un studiu al Asociatiei Medicale Americane a aratat ca aspirina incetineste rata prin care corpul metabolizeaza alcoolul. Nu numai ca aspirina creste nivelul alcoolului in organism, dar face ca efectele sa dureze mai mult. Daca te simti mai bine decat de obicei dimineata, inseamna ca probabil inca esti baut. Asta iti creste sansele de a te urca sub influenta la volan desi senzatia ta e ca totul e in regula.
2. Cafeaua te trezeste din betie

Unul dintre cele mai vechi mituri despre alcool ramane cel al cafelei. Multi traiesc cu impresia ca o cafea vindeca miraculos efectul bauturii si te trezeste la realitate.

FALS. Cafeaua este un stimulant. Alcoolul este un sedativ. Logica celor care aleg cafeaua pentru a "spala" alcoolul e ca stimulantul bate mar sedativul in duelul pentru controlul asupra organismului. Daca principiul ar fi corect, cocaina si heroina ar duce la entuziasm total, nu la moarte cum se intampla de fapt. Cafeaua nu te va face mai putin baut, ci doar mai alert. Din nou o premiza pentru suitul la volan sub influenta.

1. Pot sa trec un etilotest

Cea mai proasta scuza pentru care un om se urca baut la volan. Fiecare temerar are de obicei un sistem propriu. Unii sug monezi, alti mesteca guma, un om chiar a incercat sa-si manance chilotii pentru a trece testul. A functionat!

FALS. "Semi-zeii" de la Mythbusters au demonstrat ca a pacali testul de alcool este imposibil. Indiferent ce ai face, indiferent ce ai manca, tot vei iesi prost daca ai baut. 15.000 de oameni mor in fiecare an in Statele Unite doar de revelion. Si asta pentru ca se urca la volan bauti pentru ca traiesc cu impresia ca nu li se poate intampla nimic.

Sursa: Cracked.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu